"Miért kell nekem gépírnom? Így két-három ujjal is nagyon gyorsan gépelek, és amúgy sem gépelek annyit, hogy megérje megtanulni. Bár néha hibázok, de azért van a törlésbillentyű. Miért ne nézzem a billentyűzetet, hiszen arra van a szemem?" - gondolhatná akárki.

A gépírás története

Kempelen Farkas az első írógép készítője. Mária Terézia portréja. Azt gondolhatnánk, hogy az írógépet a hivatali ügyek gyorsabb intézésére találták fel. Pedig a világ első írógépét 1775-ben Mária Terézia egyik vak rokonának készítette Kempelen Farkas. Azért, hogy Paradis Teréz, a kor egyik legnagyobb énekművésze, hangversenykörútjai során levelezhessen családjával. Ezek után más feltalálók is alkottak írószerkezeteket a vakok számára. Részben innen is ered a vakírás kifejezés. Később kiderült, hogy az írószerkezetekkel sokkal gyorsabban lehet írni és esztétikusabb is. Manapság már nem írógépet használunk, de a számítógép billentyűzetének feladata ugyanaz, és a betűk elrendezése sem változott azóta.

Remington írógép.

A tízujjas vakírás

A tízujjas vakírás az, amikor valaki meghatározott ujjrenddel és leütéstechnikával úgy gépel, hogy közben nem néz le a billentyűzetre és mind a 10 ujját használja. Ezáltal sokkal gyorsabban, pontosabban végezheti munkáját, ráadásul a helyes technikával megőrizheti egészségét.