A helyes testtartás

A helyes testtartás nagyon fontos a gerinc és a karok védelme érdekében. A helytelen testtartás hát- és nyakfájáshoz, gerincproblémákhoz vezethet.

"A helyes testtartás a természetes tartás: a széken úgy helyezkedjünk el, hogy derekunk simuljon a szék támlájához. A vállat ne emeljük fel. A törzset tartsuk egyenesen. A gépírás során betartandó testtartás.A felkar függőleges; a könyök lazán érintse oldalunkat. Az alkar vízszintesen legyen, a kézfej szintén. Lábunk teljes talppal a padlózaton nyugodjék. Az ujjak kézközéptől számított harmadik perce merőlegesen álljon a billentyűn. A hüvelykujjak a közbillentyűt könnyedén érintsék." - áll Kökény Sándor: Gépírás című könyvében.

A helyes kartartáshoz szükség lehet egy állítható magasságú székre, vagy sok mai számítógépasztal rendelkezik állítható magasságú billentyűzettartóval. Azonban a lábnak is le kell érnie a talajra. Szükség lehet lábtartóra, hogy a lábfejek stabilan helyezkedjenek el. Érdemes háttámlával ellátott széken dolgozni, ez leveszi a teher egy részét a gerinc oszlopról. A gépírás során betartandó kéztartás. De tetszés szerint használható például fitneszlabda is. A kézfej helyes beállításához esetleg fel kell hajtani a billentyűzet alján található magasító pöcköket. A csuklót nem szabad letámasztani, mert feleslegesen feszülnek a kéz izmai, ami ínhüvelygyulladáshoz is vezethet. A gépírás során csak a billentyűzet betűket tartalmazó részét használjuk, így ha a billentyűzet rendelkezik numerikus résszel, akkor a billentyűzetet kissé jobbra tolva, a betűket tartalmazó részével szemben üljünk.

Oda kell figyelnünk szemünk biztonságára is. Ezért nem célszerű túl közel ülni a monitorhoz. Vagy ablakkal szemben elhelyezkedni, aminek fordítottja is káros az erős tükröződés miatt.