A billentyűzet

A gépírás legfontosabb eszköze a billentyűzet. Valamilyen szinten mindenki ismeri a billentyűzetet, de vajon tudod milyen részekre lehet osztani? Tudod mik azok, az alfanumerikus karakterek? Ha nem, akkor most megtudhatod.

A billentyűk elrendezése

A billentyűzeten található billentyűket feladatuk szerint számos csoportra lehet osztani:

  • Írásra szolgáló (alfanumerikus) billentyűk. Ezek a billentyűk megegyeznek a hagyományos írógépeken található betű, szám, írásjel és szimbólum billentyűkkel. Ezeket használjuk gépírás közben.
  • Vezérlőbillentyűk. Ezeket a billentyűket önmagukban, vagy más billentyűkkel együtt lenyomva bizonyos feladatok végrehajtására lehet használni. A leggyakrabban használt vezérlőbillentyűk a CTRL, az ALT, a Windows-embléma és az ESC billentyű.
  • Funkcióbillentyűk. A funkcióbillentyűk konkrét feladatok elvégzésére használhatók. A billentyűk neve F1, F2, F3 és így tovább, egészen az F12 billentyűig. Ezeknek a billentyűknek a feladata programról programra változik.
  • Navigációs billentyűk. Ezen billentyűk használatával lehet mozogni dokumentumokban vagy weboldalakon és szövegszerkesztés során. Ezek közé a billentyűk közé tartoznak a HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE és INSERT billentyűk.
  • Numerikus billentyűzet. A numerikus billentyűzet számok gyors beírásához hasznos. A billentyűk egy blokkban vannak elhelyezve, mint egy hagyományos számológép vagy összeadó gép esetében.
A következő illusztráción az látható, hogy egy tipikus billentyűzeten hogyan vannak elrendezve ezek a billentyűk. Egyes billentyűzetek azonban eltérő elrendezésűek is lehetnek.

A billentyűk elhelyezkedése.